GAPS úvodná diéta – 1. fáza
Dĺžka trvania: Väčšina ľudí musí byť na 1. fáze iba 1-3 dni pred pridaním potravín zo zoznamu 2. stupňa.
Mäsový vývar
Hlavnou zložkou prvej fázy GAPS úvodnej diéty je mäsový vývar. Denne, dospelí konzumujú 5-6 šálok a deti 3 šálky, buď medzi alebo spolu s hlavným jedlom. Prísady na vývar by mali byť najlepšie bio pôvodu. Do vývaru pridajte surový jablčný ocot, prírodnú nerafinovanú soľ či zviavané čerstve bilynky, ktoré sa po uvarení vývaru odstránia.
Krátko varený mäsový vývar, narozdiel od vývaru z kostí, má vysoký obsah aminokyselín prolín a glycín, biotín, kolagén, elastín, glukozamín a želatínu. Tieto živiny vyživujú vaše enterocyty, čo sú bunky lemujúce vaše tenké a hrubé črevo. Mäsový vývar pôsobí ako malta, ktorá utesňuje vašu črevnú výstelku a uzdravuje tak črevo.
Pre plánovanie jedál pomáha, ak dopredu navaríte potrebné množstvo vývaru z rôznych druhov mäsa na týždeň, alebo viac, dopredu, rozdelíte ho na dávky a zamrazíte ich. Jednoduchá kalkulácia na počítanie dávok vyzerá nasledovne. Jeden dospelý potrebuje 5-6 šálok vývaru na deň, 5 x 250ml = 1,25L (6 x 250ml = 1,5L) na deň. Na týždeň teda dospelý potrebuje sedemnásobok tohto množstva, čiže 8,75L-10,5L. Dieťa by malo denne vypiť 750ml vývaru, čo na týždeň predstavuje 5,25L vývaru. Tieto kvantity môžu na začiatku znieť ohromujúco a preto je lepšie, ak sa väčšie množstvo vývaru pripraví naraz a dá sa zamraziť.
Typy mäsa na vývar
- Hydina – kura, kačica, hus, bažant
- Hovädzie mäso
- Bravčové mäso
- Šupinatá ryba (šupiny treba odstrániť, aby sa kože dala jesť)
- Mäso z diviny
- Vnútornosti (pečeň, srdce, jazyk, obličky, kuracie žalúdky, atď.)
- Špikovú dreň
- Vúäzivo, kože, tmavé mäso od kosti
- Surové mäso (len z veľmi kvalitných zdrojov)
Nápoje
V princípe platí, že počas celého trvania GAPS protokolu, úvodnej aj úplnej diéty, sa vyhýbame komerčným a sladeným nápojom a alkoholu. Pokiaľ nie je v domácnosti nainštalovaný filter na pitnú vodu, alebo nemáte zariadenie na filtráciu vody, vodu z kohútika nepijeme. Ak kupujete vodu balenú v plastových fľašiach, je potrebné ju uskladniť na tmavom a chladnom mieste, aby do vody neprenikali toxíny z plastov v prípade, ze fľaša bude vystavená slnku. Prospešné sú:
- Bylinkové čaje bez kofeínu
- Zázvorový čaj
- Minerálna voda bez bubliniek
- Kokosová voda, ak je fermentovaná
- Jablčný ocot (pijeme na lačno ráno 1Pl v pohári vody)
- Mäsový vývar na popíjanie
Fermenty
Ruka v ruke s uzdravením črevnej steny ide uzdravenie črevnej flóry, ktorá pokrýva steny čreva a tak ju chráni a zabezpečuje správne trávenie potravy a absorbciu živín. Ak sa v čreve nachádza prevažne oportúnna flóra tento proces je kompromitovaný, nemôze dobre fungovať a človek neprospieva. Najlepší spôsob, ako oportúnnu bakteriálnu flóru v čreve kontrolovať je zavedenie prospešných baktérie z doma robených probiotických potravín, ktoré ju budú kontrolovať ako strážca.
Ak nemáte alergiu na mlieňe výrobky a dobre ich tolerujete, v prvej fáze začnite tým, že skúsite1/4 Čl, srvátky z jogurtu alebo šťavu z kyslej kapusty (ak mliečne produkty netolerujete). V prípade, že sa objaví reakcia, množstvo znížte, až kým nenájdete hranicu tolerancie na fermentované potraviny – to môže byť na začiatku kľudne aj jedna kvapka. Tolerované množstvo je vaše aktuálne terapeutické množstvo, ktoré budete postupne schopní zvyšovať v priebehu toho, ako sa črevo bude hojiť. Postupne sa prepracujete na 1/4 šálky fermentovaných potravín alebo nápojov s každým jedlom.
Mliečne produkty fermentujte 24 hodín. Ak sa vyskytne zápcha nahraďte mliečny jogurt domácou smotanou. Kefír zatiaľ nekonzumujte nakoľko múže vyvolať silnú reakciu. Základ v tejto fáze mliěcne fermenty ako jogurt, smotana, srvátka a zeleninové fermenty:
- Šťava zo zeleninových fermentov (cesnak, karfiol, mrkva, šalátové uhorky, atď.)
- Kvas z repy
- Kombucha (dlhokvasená, všetok spotrebovaný cukor)
Zelenina – varená, zbavená stoniek, stopiek, semien a šupiek
- Artičoky (nie Jeruzalemské)
- Špargľa
- Repa
- Repné vrcholy
- Bok choy
- Brokolica
- Ružičkový kel
- Mrkva
- Karfiol
- Mangold
- Uhorka
- Daikonová reďkovka
- Cesnak
- Zelená Cibuľa
- Kel
- Kaleráb (a listy)
- Pór
- Šalát
- Huby
- Cibuľa (červená, žltá, biela)
- Patizón
- Hrach
- Tekvica
- Reďkovky (aj listová časť)
- Rampové rastliny
- Rutabaga listy
- Špenát
- Repa
- Žltá tekvica
- Cuketa