Potraviny – Úpnlná diéta GAPS

ZOZNAM ODPORÚČANÝCH POTRAVÍN
(Úplný zoznam nájdete v knihe GAPS Syndróm trávenia a psychológie)

  • Artičok, francúzsky
  • Avokádo vrátane avokádového oleja
  • Baklažán
  • Banány (zrelé len s hnedými škvrnami na šupke)
  • Bobuľové ovocie, všetky druhy
  • Bok Choy
  • Brazílske orechy
  • Brokolica
  • Bylinkové čaje, slabé, sypané alebo čerstvé, nie instantné
  • Byliny, čerstvé alebo sušené bez prísad
  • Čedar
  • Celulóza v doplnkoch výživy
  • Čerešne
  • Červená repa
  • Cesnak
  • Čierna reďkovka
  • Čierne, biele a červené korenie: mleté a celé
  • Cuketa
  • Cvikla
  • Datle, čerstvé alebo sušené bez akýchkoľvek prísad (nenamáčané v sirupe)
  • Divina, čerstvá alebo mrazená
  • Fazuľa, sušená biela (navy), fazuľa struková a fazuľa lima správne pripravená podľa GAPS
  • Fazuľové struky
  • Ghí, domáce (alebo z obchodu, avšak pozor na nepovolené prísady)
  • Gin, občas
  • Grapefruit
  • Hermelínový syr
  • Hovädzie mäso, čerstvé alebo mrazené
  • Hrozno
  • Hydina, čerstvá alebo mrazená
  • Jablká
  • Jahňacie, čerstvé alebo mrazené
  • Jogurt, domáci
  • Kajenské korenie
  • Kapary
  • Kapustnica (kale)
  • Karfiol
  • Káva, slabá a čerstvo namletá, nie instantná, najlesie bio/eko
  • Kel
  • Kešu orechy, iba surové
  • Kiwi
  • Kokos, čerstvý alebo sušený (strúhaný) bez akýchkoľvek prísad
  • Kokosové mlieko
  • Kokosový olej
  • Kôpor, čerstvý alebo sušený
  • Koriander, čerstvý alebo sušený
  • Kumquaty
  • Kyselina citrónová
  • Lieskové oriešky
  • Mäkkýše, morské plody čerstvé alebo mrazené
  • Mandarínky
  • Mandle, vrátane mandľového masla a oleja
  • Marhule, čerstvé alebo sušené
  • Maslo
  • Morské riasy čerstvé a sušené
  • Mrkva
  • Nesmotanový tvaroh (suchý tvaroh)
  • Ocot (jablčný alebo biely); uistite sa, že nie je prítomná žiadna alergia
  • Paradajková šťava bez akýchkoľvek prísad okrem soli
  • Paradajkový pretlak, čistý bez akýchkoľvek prísad okrem soli
  • Paradajky
  • Prepelice, čerstvé alebo mrazené
  • Rebarbora
  • Roquefort syr
  • Ružičkový kel
  • Rybie konzervy len v oleji alebo vo vode
  • Ryby, čerstvé alebo mrazené, konzervované v šťave alebo oleji
  • Škorica
  • Škótska whiskey, občas
  • Špargľa
  • Špenát
  • Šťavy (čerstvo lisované z povoleného ovocia a zeleniny)
  • Suché víno: červené alebo biele (výnimočne)
  • Sušené hrozienka
  • Sušené slivky (sušené bez akýchkoľvek prísad)
  • Syr Brie
  • Syr Eidam
  • Syr Gorgonzola
  • Syr Gouda
  • Syr Romano
  • Syr s modrou plesňou
  • Syr Stilton
  • Tekvica
  • Tvrdý blokový syr
  • Uhorka
  • Vajcia, čerstvé
  • Vlašské orechy
  • Vodka, veľmi príležitostne
  • Zázvor, čerstvý
  • Zeler
  • Žerucha
  • Zimná a letná tekvica

ZOZNAM POTRAVÍN, KTORÝM SA VYHNÚŤ

  • Acesulfam
  • Acidofilné mlieko
  • Agar-agar
  • Agávový sirup – hlavný sacharid je komplexná forma fruktózy
  • Aloe Vera
  • Amarant – je náhrada obilia, obsahuje škroby
  • Aspartám
  • Astragalus – obsahuje polysacharidy
  • Balzamikový ocot (väčšina v obchodoch má pridaný cukor)
  • Bhindi alebo okra
  • Brandy
  • Bujónové kocky alebo granule
  • Bulgur
  • Čaj, instantný
  • Canellini fazuľa
  • Celulózová guma
  • Cereálie, vrátane všetkých raňajkových cereálií
  • Cestoviny, akéhokoľvek druhu
  • Cícer
  • Čiernooká fazuľa
  • Cmar
  • Čokoláda
  • Cukor alebo sacharóza akéhokoľvek druhu
  • Dextróza – v komerčných produktoch nie je v čistej forme
  • Džemy
  • Faba fazuľa
  • Fazuľa mungo
  • Fazuľová múka a klíčky
  • FOS (fruktooligosacharidy)
  • Fruktóza – ako prísada (prirodzene sa vyskytujúca v ovocí a mede je povolená, ale obmedzená)
  • Garbanzo fazuľa (cícer)
  • Gaštany a gaštanová múka
  • Hot dogy
  • Jablková šťava (komerčne pripravená)
  • Jačmeň
  • Jeruzalemský artičok
  • Jogurt, komerčný
  • Kakaový prášok
  • Karob
  • Káva, instantné a kávové náhradky
  • Kečup, komerčne dostupný
  • Klobásy, komerčne dostupné
  • Konzervovaná zelenina a ovocie
  • Koreň čakanky na sladenie– obsahuje vysoké množstvo FOS
  • Koreň lopúcha – obsahuje FOS a sliz
  • Sladká smotana– obsahuje laktózu
  • Krémový syr
  • Krupicová kaša
  • Kukurica
  • Kukuričný sirup
  • Kukuričný škrob
  • Kuskus
  • Kyslá smotana, obchodná
  • Laktóza
  • Likéry a sirupy
  • Margaríny a náhrady masla
  • Maslová fazuľa
  • Mäso spracované, konzervované, údené a solené
  • Melasa
  • Mlieko zo sóje, ryže, ovsa
  • Mlieko, sušené
  • Morčací bochník
  • Múka vyrobená z obylnín
  • Sladené nápoje
  • Rastlinné oleje na varenie
  • Orechy, solené, pražené a obaľované
  • Ovocie, konzervované alebo konzervované
  • Ovos
  • Paštrnák
  • Pekárske droždie – obsahuje saccharamyces cerevisae
  • Pektín
  • Pivo
  • Pohánka
  • Prášok do pečiva a kypriace prostriedky všetkého druhu (sóda bikarbóna sa môže použiť pri špecifických zdravotných problémoch)
  • Proso
  • Pšenica
  • Pšeničné klíčky
  • Quinoa – 60% škrob
  • Raž
  • Ricotta syr
  • Ryby konzervované, údené, solené, obaľované a konzervované s omáčkami
  • Ryža
  • Sherry
  • Šípka (je slizovitá bylina naplnená škrobom)
  • Škrob
  • Sóda bikarbóna
  • Sója
  • Špalda
  • Srvátka, prášok alebo tekutina
  • Šunka
  • Syr Chevre
  • Syr feta
  • syr Gjetost
  • Syr Gruyere
  • Syr mozzarella
  • Syr Neufchatel
  • Syry, tavené a syrové nátierky
  • Tapiokový škrob
  • Tvaroh
  • Včelí peľ – dráždi poškodené črevo
  • Yami
  • Želé
  • Zelenina, konzervovaná alebo konzervovaná
  • Zemiaky sladké
  • Zemiaky biely
  • Zmrzlina, komerčná
  • Zrná a obylniny
  • Žuvačky – obsahujú cukry alebo náhrady cukru

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *