ZOZNAM ODPORÚČANÝCH POTRAVÍN
(Úplný zoznam nájdete v knihe GAPS Syndróm trávenia a psychológie)
- Artičok, francúzsky
- Avokádo vrátane avokádového oleja
- Baklažán
- Banány (zrelé len s hnedými škvrnami na šupke)
- Bobuľové ovocie, všetky druhy
- Bok Choy
- Brazílske orechy
- Brokolica
- Bylinkové čaje, slabé, sypané alebo čerstvé, nie instantné
- Byliny, čerstvé alebo sušené bez prísad
- Čedar
- Celulóza v doplnkoch výživy
- Čerešne
- Červená repa
- Cesnak
- Čierna reďkovka
- Čierne, biele a červené korenie: mleté a celé
- Cuketa
- Cvikla
- Datle, čerstvé alebo sušené bez akýchkoľvek prísad (nenamáčané v sirupe)
- Divina, čerstvá alebo mrazená
- Fazuľa, sušená biela (navy), fazuľa struková a fazuľa lima správne pripravená podľa GAPS
- Fazuľové struky
- Ghí, domáce (alebo z obchodu, avšak pozor na nepovolené prísady)
- Gin, občas
- Grapefruit
- Hermelínový syr
- Hovädzie mäso, čerstvé alebo mrazené
- Hrozno
- Hydina, čerstvá alebo mrazená
- Jablká
- Jahňacie, čerstvé alebo mrazené
- Jogurt, domáci
- Kajenské korenie
- Kapary
- Kapustnica (kale)
- Karfiol
- Káva, slabá a čerstvo namletá, nie instantná, najlesie bio/eko
- Kel
- Kešu orechy, iba surové
- Kiwi
- Kokos, čerstvý alebo sušený (strúhaný) bez akýchkoľvek prísad
- Kokosové mlieko
- Kokosový olej
- Kôpor, čerstvý alebo sušený
- Koriander, čerstvý alebo sušený
- Kumquaty
- Kyselina citrónová
- Lieskové oriešky
- Mäkkýše, morské plody čerstvé alebo mrazené
- Mandarínky
- Mandle, vrátane mandľového masla a oleja
- Marhule, čerstvé alebo sušené
- Maslo
- Morské riasy čerstvé a sušené
- Mrkva
- Nesmotanový tvaroh (suchý tvaroh)
- Ocot (jablčný alebo biely); uistite sa, že nie je prítomná žiadna alergia
- Paradajková šťava bez akýchkoľvek prísad okrem soli
- Paradajkový pretlak, čistý bez akýchkoľvek prísad okrem soli
- Paradajky
- Prepelice, čerstvé alebo mrazené
- Rebarbora
- Roquefort syr
- Ružičkový kel
- Rybie konzervy len v oleji alebo vo vode
- Ryby, čerstvé alebo mrazené, konzervované v šťave alebo oleji
- Škorica
- Škótska whiskey, občas
- Špargľa
- Špenát
- Šťavy (čerstvo lisované z povoleného ovocia a zeleniny)
- Suché víno: červené alebo biele (výnimočne)
- Sušené hrozienka
- Sušené slivky (sušené bez akýchkoľvek prísad)
- Syr Brie
- Syr Eidam
- Syr Gorgonzola
- Syr Gouda
- Syr Romano
- Syr s modrou plesňou
- Syr Stilton
- Tekvica
- Tvrdý blokový syr
- Uhorka
- Vajcia, čerstvé
- Vlašské orechy
- Vodka, veľmi príležitostne
- Zázvor, čerstvý
- Zeler
- Žerucha
- Zimná a letná tekvica
ZOZNAM POTRAVÍN, KTORÝM SA VYHNÚŤ
- Acesulfam
- Acidofilné mlieko
- Agar-agar
- Agávový sirup – hlavný sacharid je komplexná forma fruktózy
- Aloe Vera
- Amarant – je náhrada obilia, obsahuje škroby
- Aspartám
- Astragalus – obsahuje polysacharidy
- Balzamikový ocot (väčšina v obchodoch má pridaný cukor)
- Bhindi alebo okra
- Brandy
- Bujónové kocky alebo granule
- Bulgur
- Čaj, instantný
- Canellini fazuľa
- Celulózová guma
- Cereálie, vrátane všetkých raňajkových cereálií
- Cestoviny, akéhokoľvek druhu
- Cícer
- Čiernooká fazuľa
- Cmar
- Čokoláda
- Cukor alebo sacharóza akéhokoľvek druhu
- Dextróza – v komerčných produktoch nie je v čistej forme
- Džemy
- Faba fazuľa
- Fazuľa mungo
- Fazuľová múka a klíčky
- FOS (fruktooligosacharidy)
- Fruktóza – ako prísada (prirodzene sa vyskytujúca v ovocí a mede je povolená, ale obmedzená)
- Garbanzo fazuľa (cícer)
- Gaštany a gaštanová múka
- Hot dogy
- Jablková šťava (komerčne pripravená)
- Jačmeň
- Jeruzalemský artičok
- Jogurt, komerčný
- Kakaový prášok
- Karob
- Káva, instantné a kávové náhradky
- Kečup, komerčne dostupný
- Klobásy, komerčne dostupné
- Konzervovaná zelenina a ovocie
- Koreň čakanky na sladenie– obsahuje vysoké množstvo FOS
- Koreň lopúcha – obsahuje FOS a sliz
- Sladká smotana– obsahuje laktózu
- Krémový syr
- Krupicová kaša
- Kukurica
- Kukuričný sirup
- Kukuričný škrob
- Kuskus
- Kyslá smotana, obchodná
- Laktóza
- Likéry a sirupy
- Margaríny a náhrady masla
- Maslová fazuľa
- Mäso spracované, konzervované, údené a solené
- Melasa
- Mlieko zo sóje, ryže, ovsa
- Mlieko, sušené
- Morčací bochník
- Múka vyrobená z obylnín
- Sladené nápoje
- Rastlinné oleje na varenie
- Orechy, solené, pražené a obaľované
- Ovocie, konzervované alebo konzervované
- Ovos
- Paštrnák
- Pekárske droždie – obsahuje saccharamyces cerevisae
- Pektín
- Pivo
- Pohánka
- Prášok do pečiva a kypriace prostriedky všetkého druhu (sóda bikarbóna sa môže použiť pri špecifických zdravotných problémoch)
- Proso
- Pšenica
- Pšeničné klíčky
- Quinoa – 60% škrob
- Raž
- Ricotta syr
- Ryby konzervované, údené, solené, obaľované a konzervované s omáčkami
- Ryža
- Sherry
- Šípka (je slizovitá bylina naplnená škrobom)
- Škrob
- Sóda bikarbóna
- Sója
- Špalda
- Srvátka, prášok alebo tekutina
- Šunka
- Syr Chevre
- Syr feta
- syr Gjetost
- Syr Gruyere
- Syr mozzarella
- Syr Neufchatel
- Syry, tavené a syrové nátierky
- Tapiokový škrob
- Tvaroh
- Včelí peľ – dráždi poškodené črevo
- Yami
- Želé
- Zelenina, konzervovaná alebo konzervovaná
- Zemiaky sladké
- Zemiaky biely
- Zmrzlina, komerčná
- Zrná a obylniny
- Žuvačky – obsahujú cukry alebo náhrady cukru