GAPS Full Diet

GAPS úplná diéta

Kedy začať s Úplnou diétou GAPS

Veľa ľudí nemusí začať so šesťstupňovou úvodnou diétou. Pokiaľ osoba netrpí potiažmi, ako je opísane v sekcii o úvodnej diéte je možné začať s úplnou diétou. 

Úplná GAPS diéta je oveľa jemnejšia ako úvodná diéta a nespôsobuje také závažné reakcie odumierania oportúnnej flóry (die-off reakcie) alebo detoxikáciu. Je časté, že po určitom čase na úplnej GAPS diéte jedinec prejde na úvodnú diétu a následne sa dlhodobo vráti k úplnej diéte GAPS. 

Úlná diéta GAPS je tiež jednoduchšia na implementáciu. Ak sa rozhodnete začať s úplnou diétou, dôrazne sa odporúča, aby ste sa riadili protokolom, ako zaviesť mliečne výrobky.

S úplnou GAPS diétou môžete začať ak:

  • Ak ste na 6. stupni úvodnej diéty GAPS a už nemáte tráviace symptómy, ako je hnačka a bolesť brucha alebo nadúvanie. V takomto prípade ste pripravení prejsť na úplnú diétu
  • Ste zaneprázdnení alebo často cestujete; úvodná diéta si vyžaduje veľa prípravy jedla
  • Ak vám bol odstránený žlčník alebo trpíte ťažkosťami ako zápcha, IBS, občasné mierne zažívacie ťažkosti, kožné problémy alebo poruchy príjmu potravy
  • Máte chronickú zápchu; úvodná diéta zvyčajne krátkodobo zhorší zápchu. Ak ste momentálne na úvodnej diéte a máte pretrvávajúcu zápchu, je vhodné dočasne prejsť na úplnú diétu, kým vyprázdňovanie nebude opäť pravidelné
  • Ste veľmi slabý alebo chorý, ešte nie ste dostatočne silný na to, aby ste prešli procesom detoxikácie, ktorý sa spustí počas úvodnej diéty
  • Chcete vyskúšať liečebnú diétu; nemáte závažné tráviace, neurologické alebo imunitné príznaky, ale chcete uzdraviť svoje črevá a postupne odstraňovať niektoré toxické potraviny
  • Ste tehotná alebo dojčiaca žena; v tomto prípade nie je vhodné začať s úvodnou diétou
  • Neviete dobre variť GAPS jedlá a potrebujete nejaký čas, aby ste sa to naučili
  • Potrebujete viac flexibility, pretože chcete stravovací protokol predstaviť starším deťom, ktoré netrpia vážnymi tráviacimi a mentálnymi problémami (autizmom, ADD/ADHD, dyslexiou, dyspraxiou alebo duševnými poruchami)

Ako dlho zostať v režime úplnejdiéty GAPS

Hoci je to veľmi individuálna otázka, Dr. Natasha vo všeobecnosti odporúča dva roky úplnej diéty GAPS pred prechodom na kompletnú, tradičnú stravu. Niektorí ľudia môžu potrebovať viac času; iní sa môžu vyliečiť za kratší čas.

Ako prejsť z úvodnej diéty GAPS na úplnú diétu GAPS

  • Ak momentálne držíte úvodnú diétu GAPS  a chcete prejsť na Full GAPS, začnite pridávaním miestneho sezónneho ovocia a zeleniny, jeden druh po druhom
  • Riaďte sa svojím telom a postupujte pomaly. Ak si to situácia vyžaduje, urobte krok späť, aby sa váš tráviaci systém upokojil a potom sa opäť pohnite ďalej
  • Naďalej sa zamerajte sa na mäsový vývar, fermenty a iné slané jedlá. Sladké jedlá a orechy tvoria maximálne 15 % vášho denného príjmu

Ako ďalej postupovať na úpnej diéte GAPS

Úplná diéta GAPS zahŕňa všetky výživné, liečivé potraviny zahrnuté v úvodnej diéte, ale rozširuje výber potravín podľa zoznamu povolených nepovolených potravín

Vo všeobecnosti by 85 % toho, čo denne skonzumujete pri úplnej diéte GAPS, malo pozostávať z mäsa (vrátane orgánov), rýb, vývarov, vajec, fermentovaných mliečnych výrobkov (ak sú dobre tolerované) a zeleniny (dobre tepelne upravenej, surovej, a fermentovanej). Pečivo vyrobené z orechovej alebo semennej múky, samotné orechy ovocie sú povolené na úplnej diéte GAPS, ale mali by ste ich konzumovať s mierou

Dr. Campbell-McBride zvyčajne odporúča dodržiavať úplnú diétu GAPS minimálne 18-24 mesiacov. Po dobu minimálne dvoch rokov sa treba úplne vyhýbať škrobom a cukru, čo znamená vyhnúť sa všetkým obilninám, cukru, zemiakom, paštrnáku, yamom, sladkým zemiakom a všetkému, čo je z nich vyrobené. 

Múku pri varení a pečení môžete nahradiť mletými mandľami (alebo akýmikoľvek inými orechmi alebo slnečnicovými či tekvicovými semiačkami pomletými na múku). Je možné, že približne o 1 – 1,5 roka možno budete môcť zaviesť nové zemiaky, fermentovanú pohánku, proso a quinou, počnúc od veľmi malých množstiev v závislosti od reakcie na ne. Pšenica, cukor, spracované potraviny a všetky prídavné látky budú musieť byť mimo stravy oveľa dlhšie.

  1. Pomaly zvyšujte množstvo fermentovaných potravín. Konzumácia fermentovaných potravín s každým jedlom pomôže stráviť jedlo bez použitia tráviacich enzýmov a iných doplnkov. Môžete fermentovať zeleninu, ovocie, mlieko a ryby, uistite sa však, že všetky nové fermenty sú do stravy zaradené postupne, počínajúc 1-2 čajovými lyžičkami denne.
  2. Mäso a ryby môžu byť čerstvé alebo mrazené, nie však údené alebo konzervované. Okrem varenej zeleniny je dôležité jesť aj zeleninu surovú v podobe šalátov. V tejto forme dodajú vášmu telu cenné enzýmy a detoxikačné látky, ktoré pomôžu pri trávení mäsa. Surové ovocie by sa malo konzumovať samotné, medzi jedlami, nie s jedlom, pretože sa trávi odlišným spôsobom a môže žalúdok zaťažiť. 
  3. Je veľmi dôležité, aby ste aj naďalej mali dostatok prírodných tukov v každom jedle. Máte na výber zo živočíšnych tukov, masla, ghí, kokosového tuku a za studena lisovaného olivového oleja. Konzumácia dostatočného množstva tukov je dôležitá, pretože tuk reguluje hladinu cukru v krvi a tak kontrolovať túžbu po sacharidoch.
  4. Ak dostanete črevnú chrípku alebo inú formu hnačky, vráťte sa na niekoľko dní k diéte s nízkym obsahom vlákniny: odstráňte zo stravy všetky orechy, surovú zeleninu a surové ovocie; vráťte sa k mäsu varenému vo vode a mäsovému vývaru, rybám, vajciam, fermentovaným mliečnym výrobkom a varenej zelenine (odlúpanej, zbavenej semienok a dobre uvarenej), kým hnačka úplne nezmizne. Po tom, ako stolica zostane týždeň normálna, začnite pomaly, zavádzať surovú zeleninu, jednu po druhej v malých množstvách. Súčasne začnite zavádzať orechy, semená a ovocie.
  5. Je dôležité, aby pH v tele bolo vyvážené a normálne. Pre optimálne fungovanie organizmu, by sa pH ľudského tela malo pohybovať niekde medzi 7,35–7,45.  Všetky bielkovinové potraviny, ako je mäso, ryby, vajcia a syry, zanechávajú v tele zbytkový kyslý „popol“. Pri konzumácii príliš veľkého množstva kyselinotvorných potravín (strava bohatá na bielkoviny) môže dôjsť ku prekysleniu organizmu. Zelenina a fermentované potraviny sú alkalizujúca, takže je potrebné kombinovať mäso, ryby a vajcia s dostatočným množstvom varenej alebo surovej zeleniny. Surové ovocie a zelenina majú obzvlášť silnú alkalizujúcu schopnosť. Jablčný ocot je veľmi alkalizujúci a je dobré pridať jednu čajovú lyžičku jablčného octu do každého pohára vody. 
  6. Je veľmi dôležité vyhýbať sa spracovaným potravinám. Sú zbavené väčšiny živín, sú ťažko straviteľné, a obsahujú veľa chemikálií, konzervačných látok, farbív, E-čísiel; zložiek, ktoré su neznámou pre ľudské telo. 
  7. Varte a ohrievajte jedlo pomocou bežnej rúry a sporáka. Mikrovlnnej rúre sa oblúkom vyhnite. 

 

Verzie úplnej diéty GAPS

Úplná diéta GAPS je podobná špecifickej sacharidovej diéte (SCD), ketogénnej, paleo a primal diéte s najväčšími rozdielmi v množstve potravín z mlieka, fermentov a makroživín. GAPS diéta sa vie prispôsobiť individuálnym potrebám zdravia a životnému štýlu. Dr. Campbell-McBride načrtáva špecializovanejšie verzie, protokoly, úplnej diéty GAPS vo svojej „modrej“ knihe – GAPS  Gut and Physiology Syndrome:

 

vzorový stravovací plán

Počas diéty GAPS nie je nutné kategorizovať potraviny a jedlá na raňajky, obed, či večeru. Zamerajte sa na kľúčové jedlá a potraviny, ktoré majú za úlohu uzdraviť telo:

  • mäsový vývar
  • vnútornosti
  • bio vajcia od sliepok chovaných vo voľnom výbehu
  • fermentované mliečne výrobky
  • fermentovaná zelenina
  • veľa čerstvých prírodných a živočíšnych tukov (sadlo, talov, ghí, kokosový a olivový olej, maslo, šmalz)

Tieto potraviny a jedlá tvoria 85% všetkého, čo počas dňa zjete. Kombinácia týchto základných jedál s potravinami zo zoznamu povolených potravín vám umožní pripraviť veľa chutných a zdravých pokrmov. Či však máte miešané vajcia na raňajky alebo večeru, nie je dôležité. Sústreďte sa na živiny, ktoré s každé jedlo dodáva vášmu telu. Uvidíte, že takýto prístup vám uľahčí prípravu jedál a zminimalizuje odpad

Ráno

Každý deň začnite pohárom mäsového vývaru alebo pohárom neperlivej minerálky či filtrovanej vody s plátkom citróna. Voda môže byť teplá alebo studená. 

Ak máte odšťavovač, deň začnite pohárom čerstvo vylisovanej ovocnej / zeleninovej šťavy zriedenej vodou. Vhodná kombinácia je 40 % jablka + 50 % mrkvy + 10 % červenej repy. Môžete kombinovať rôzne povolené ovocie a zeleninu, vo všeobecnosti sa snažte, aby 50% šťavy bolo z terapeutických zložiek: mrkva, malé množstvo červenej repy (nie viac ako 5-10% zmesi šťavy), zeler, kapusta, šalát, zelenina (špenát, petržlen , kôpor, bazalka, listy čerstvej žihľavy, vňať repy, vňať mrkvy), biela a červená kapusta a 50 % šťavy bolo z chutných prísad na zamaskovanie chuti terapeutických prísad: ananás, jablko, pomaranč, grapefruit, hrozno, mango atď. Šťavy môžete piť samotné, alebo ich podávať zmiešané s trochou jogurtu alebo zriedené vodou.

Prvé jedlo je najlešie konzumovať okolo 10:00Každý deň telo prechádza 24-hodinovým cyklom aktivity a odpočinku, kŕmenia a čistenia (detoxikácie). V čase od približne 4:00 do približne 10:00 je telo v režime čistenia (detoxikácie). Pitná voda a čerstvo vylisované šťavy napomáhajú procesu detoxikácie, preto je vhodné piť ich ako prvé na lačný žalúdok. Jedlo organizmus v tomto čase zaťažuje a narúša detoxikáciu. Preto je lepšie raňajkovať, keď vaše telo dokončí fázu detoxikácie okolo 10:00 a je pripravené na príjem potravy. Výnimkou sú deti, ktoré môžu byť pripravené na raňajky skôr ako dospelí.

  • Variácie z vajíčok: akákoľvek podoba varených vajec (volské oko, fritata, miešané vajcia, varené na hniličku). Žĺtky sú najlepšie neuvarené
  • Domáca klobása a párky vyrobené iba z plnotučnej mäsovej zmesy, soli a korenia. Ak klobásky kupujete, uistite sa, že v nich sú žiadne komerčné koreniny, prísady a MSG (glutamát sodný)
  • Zelenina –  varená alebo surová ako šalát (všetka zelenina zo zoznamu povolených potravín). Na zálievku použite veľa za studena lisovaného olivového oleja v kombinácii s citrónom alebo jablčným octom. Pridajte namočené alebo naklíčené slnečnicové, sezamové, alebo tekvicové semienka
  • Zvyšky jedál z mäsa a rýb doplnené zeleninou surovou aj varenou, a teplým mäsovým vývarom.
  • Palacinky z mletých orechov – tieto palacinky sú vynikajúce s maslom a medom
  • Domáce pečivo z GAPS receptov – muffiny, ovocný koláč alebo orechový chlieb
  • Zázvorový alebo mätový čaj s medom a citrónom
  • Jedna porcia probiotík – kimchi, kyslá kapusta, jogurt alebo kefír

Obed a večer

  • Jedno z jedál z výberu obeda alebo raňajok
  • Akékoľvek mäsové/rybové jedlo so zeleninou
  • Zeleninová polievka alebo dusené mäso v domácom mäsovom vývare
  • Ako prílohu k mäsovým jedlám servírujte zeleninu (varenú, surovú, fermentovanú)
  • Jedna porcia domácich fermentov

Snack

  • Teplý mäsový vývar 
  • GAPS milkshake

Dezert

Bežné chyby počas úplnej diéty GAPS

  • Nekonzumuje dostatok mäsového vývaru. Aj počas úplnej diéty GAPS sa naďalej odporúča aspoň 5 šálok vývaru denne pre dospelých a 3 šálky denne pre deti. Dôvodm je ličivá sila vývaru a jeho schopnosť obnoviť výstelku čreva. 
  • Nesprávne pripravený mäsový vývar s použitím väčšieho množstva mäsa, než je potrebné. Je dôležité použiť na vývar menej mäsové časti, ako sú krky, chrbty, nohy, krídla, hovädzie chvosty a stopky, kože, dreňové kosti, atď. Po dovarení vývaru by malo zostať menej mäsa a viac tekutiny.
  • Podporte detoxikačné procesy
  • Konzumujete málo liečivých potravín na zozname a príliš veľa menej liečivých potravín. Dr. Natasha odporúča robiť väčšinu (asi 85 %) jedla, ktoré konzumujete, slané mäso, zeleninu, vajcia a povolené mliečne výrobky. To znamená, že ovocie, orechy a sladkosti by mali tvoriť len asi 15 % vášho denného príjmu. Ak každý deň zjete 3 väčšie jedlá, 1 malé občerstvenie a 1 malý dezert, znamenalo by to, že iba dezert by mal byť sladký alebo by mal obsahovať orechy alebo ovocie. To nie je veľa! Je veľmi lákavé jesť naše preferované GAPS-legálne potraviny, keď máte plný GAPS, ale tieto liečivé potraviny by mali klásť dôraz na každodennú stravu