Tento recept je vhodný pre druhú fázu úvodnej diéty GAPS. Výhodou receptu je, že môžete použiť akýkoľvek typ mäsa a povolenej zeleniny podľa chuti. Tiež vám po dovarení zostane dostatočné mmožstvo vývaru, ktoré môžete podávať osobitne, alebo s gulášom. Jedlo sa dobre mrazí a je možné ho pripraviť vo väčšom množstve do zásoby.
POTREBUJEME
- 1 liatinový hrniec akejkoľvek veľkosti alebo inú hlbokú nádobu na pečenie (podľa toho, aké množstvo chcete pripraviť)
- 1 nevykostené jahňacie pliecko, stehno alebo iné mäso s kosťou (bravčové, hovädzie, celé kurča, bažant, dve-tri prepelice, jeden-dva zajace)
- cca 1 liter filtrovanej vody (prispôsobte množstvo vody veľkosti nádoby a veľkosti mäsa)
- 4 bobkové listy
- 1-2 vetvičky rozmarínu (alebo iné zmiešané bylinky podľa vlastného výberu)
- 1-2 ČL keltskej alebo morskej soli
- Zelenina – pri výrobe zeleniny sa riadťe tým, čo v tejto fáze tolerujete:
- 6-8 strúčikov drveného surového cesnaku
- 1 Veľká cibuľa
- 2 Celerové tyčinky Jemne nakrájané na kocky (zeler používajte iba pri úplnej diéte GAPS)
- 2 celé mrkvy nakrájané nadrobno
- 1/2 tekvica na kocky
- 1/2 hlávky karfiolu, brokolice (použite len ružičky a odstráňte všetky stopky a vysokovláknité časti), alebo rovnaké množstvo ružičkového kelu
POSTUP
Rúru vyhrejte na 140 – 160 stupňov celzia. Vložte mäso podľa vášho výberu do hrnca na pridajte filtrovanú vodu. Mäso nezalievajte úplne, len do dvoch tretín. Pridajte soľ, sušené bylinky, bobkový list a vetvičku rozmarínu, alebo iné sušené bylinky. Znížte teplotu na 125 – 140 stupňov celzia, hrniec prikryjte pokrievkou a vložte do vyhriatej rúry na 4-6 hodín.
Po 4 alebo 5 hodinách pridajte nakrájanú zeleninu. Pri výbere zeleniny sa riadťe zoznamom povolených potravín na úvodnej fáze a reakciami vašeho tela. Približne 40-50 minút pred dokončením varenia, zvýšte teplotu na 180 stupňov celzia. Po dopečení vám v hrnci okrem mäsa a zeleniny zostane aj vývar, ktorý po scedení môžete piť osobitne alebo podávať ako teplý nápoj k jedlu. Zvyšný vývar uchovávajte v chladničke alebo mrazničke.
POZNÁMKY
- Obsah tuku v jedle musí byť dosť vysoký: čím viac čerstvých živočíšnych tukov skonzumujete, tým rýchlejšie sa zotavíte.
- Ku každej porcii nezabudnite pridať kvasenú zeleninu.
- Ak ste stále vo fáze zavádzania, v tejto fáze sa vyhnite koreniu a používajte iba bylinky, soľ a bobkový list. Ak pociťujete silnú hnačku, vyhnite sa zelenine a konzumujte iba mäso a vývar z tohto receptu. Zeleninu pridávajte postupne, kým sa dobre znáša a nezlepší sa trávenie.
- Ak sa po konzumácii objaví bolesť alebo akýkoľvek iný tráviaci príznak, potom počkajte týždeň a skúste to znova.