Tento recept je prijateľný pre štvrtú fázu úvodnej GAPS diéty. Pre dojčatá je chlieb vhodný po desiatom týždni, ak zavádzate príkrmy podľa GAPS protokolu pre dojčatá.
POTREBUJEME
- 1 šálka* tekvicového pyré z varenej alebo pečenej tekvice
- 2 a 1/2 šálky blanšírovanej mandľovej múky
- 3 bio vajcia
- 1 PL kačacieho tuku, ghee alebo kokosového oleja
- 1/4 ČL keltskej, himalájskej alebo morskej soli
*jedna šálka je 250ml
POSTUP
- Predhrejte rúru na 150°C (mandľová múka sa ľahko pripaľuje, takže tento recept treba piecť pomaly)
- Zmiešajte všetky ingrediencie v miske, buď s mixérom na nízkej úrovni alebo ručne drevenou varechou. Miešajte len dovtedy, kým sa ingrediencie nespoja
- Cesto nalejte do formy na chlieb vystlanej papierom na pečenie
- Pečte jednu hodinu
- Po upečení chlieb ihneď vyberte z formy a nechajte ho vychladiť na mriežke aj s papierom, v ktorom sa chlieb piekol. Papier odstráňte až keď chlieb úplne vychladne
Poznámky
- Chlieb skladujte v chladničke zabalený v papieri na pečenie a v sklenenej nádobe – pri izbovej teplote podlieha rýchlo plesni
- Chlieb sa veľmi dobre mrazí
- S konzumáciou to nepreháňajte a jedzte chlieb len zriedka. Je dôležité, aby ste sa držali základných potravín GAPS diéty, ktoré podporujú hojenie čriev ( mäsový vývar, živočíše tuky, orgány, zelenina, atď.)
Náhrady vajec
Ak máte alergiu na vajcia, tu je niekoľko vhodných náhrad:
- Domáce mandľové maslo (pridajte ¼ šálky na vajce)
- ‚Vajíčko‘ z chia semienok (na jedno vajce – zmiešajte 1 polievkovú lyžicu chia semienok s ¼ šálky vody a nechajte 15 minút postáť)
- Želatína ‚grass-fed‘ (na jedno vajce zmiešate 1 polievkovú lyžicu želatíny s ¼ šálky vody a necháte stuhnúť 15 minút)
- Zrelý banán (¼ šálky roztlačeného na vajce)
- Nesladené jablkové pyré (¼ šálky na vajce)*
*POZNÁMKA: uvarené ovocie môžete ako náhradu použiť len vtedy, ak ste na 5. alebo vyššom stupni GAPS iúvodnej diéty