Laktofermentovaná zelenina – Karfiol, mrkva, cesnak

sauerkraut, fermented, cabbage-1675109.jpg

Príprava laktofermentovanej zeleniny je veľmi rýchla a jednoduchá. Je dobré, ak pripravíte viac pohárov naraz do zásoby a po skončení doby potrebnej na fermentovanie, poháre uskladníte v chladnom prostredí (chladnička, špajza, garáž).

POTREBUJEME

  • Mrkva, karfiol, cesnak
  • Filtrovaná voda
  • Prírodná keltská alebo morská soľ
  • čisté vyvarené poháre na fermentovanie zo skla so skrutkovacím uzáverom

Začnite prípravou 2-3 % soľného roztoku (na jeden liter vody potrebujete 20g-30g soli). Nechajte soľ vo vode úplne rozpustiť; aby ste tomuto pomohli, môžete použiť mierne teplú vodu.

Mrkvu nakrájajte podľa ľubovôle na kolieska alebo paličky približne pol centimetra hrubé; väčšie mrkvy múžete prekrojiť na polovice pozdĺžne. Karfiol rozdeľte na malé ružičky, cesnak zbavte šupky. Máte na výber rôzne kombinácie – zeleninu môžete zmiešať dokopy, alebo pripraviť osobitne.

Natlačte zeleninu do čistých vyvarených pohárov a nechajte 3-5cm miesta od horného okraja. Zeleninu zeljte po horný okraj soľným roztokom a ak máte, použite závažie, aby zelenina zostala ponorená v roztoku počas celej doby fermentovanie. Pohár zavrite, riadne zatiahnite uzáver a umiestnite niekam na miesto, kde sa teplote pohybuje okolo 19-20 stupňov.

Na druhý deň uvidíte, že po okraji sa začínajú zbiehať bublinky. Je to prvý znak toho, že fermentácia začala a všetko je na dobrej ceste.

Dva dni potom, ako ste ferment začali, uzáver opatrne uvoľnite a nechajte uniknúť plyn, ktorý sa v nádobe začal tvoriť. Pohár presuňte na tmavé a chladnejšie miesto (okolo 14-16 stupňov), kde ho necháte fermentovať dva týždne.

Po dvoch týždňoch by mal byť fermnet hotový; otvorte nádobu a ochutnajte či je zelenina dostatočne kyslá podľa vašej chuti. Ak nie, fermentujte ešte pár dní.

Po dokončení fermentovania, či už po dvoch týždňoch alebo neskôr, držte ferment v chladničke a konzumujte zeleninu ako aj roztok, ktorý je plný prospešných baktérie.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *